Zo herken je goede en lekkere olijfolie

Samenvatting Artikel

Lekkere en goede olijfolie herken je zo

Ben jij benieuwd hoe je lekkere en goede olijfolie kunt herkennen? Olijfolie is onmisbaar in de keuken als het gaat om bakken en braden en als extra toevoeging aan salades. Er zijn diverse manieren waarop je olijfolie van kwaliteit kunt herkennen om de beste soorten olijfolie in huis te hebben. Zo is het zeker belangrijk om te letten op of je een lichte fles of een donkere fles koopt. Ben jij benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan snel verder en ontdek hoe je eenvoudig lekkere en goede olijfolie kunt herkennen.

Koop Extra Vergine olijfolie

Zoek je goede en lekkere olijfolie, dan is het zeker aan te raden om Extra Vergine olijfolie te kopen. Deze olijfolie beschikt over een lage zuurgraad. In het geval van olijfolie geldt dat hoe lager de zuurgraad is, hoe beter de kwaliteit van de olijfolie is.

Bekijk of de olie koudgeperst is

Bekijk ook of de olie koudgeperst is. Wanneer olijfolie koudgeperst is, blijft zowel de kleur als de geur van de olijfolie goed bewaard. Wanneer olijfolie koudgeperst wordt, komt de temperatuur gedurende het persen niet boven de 27 graden. Wanneer de temperatuur onder de 27 graden blijft, blijft ook de smaak van de olijfolie beter behouden.

Check of er BOB of BGA op het etiket staat

Check ook of er BOB of BGA op het etiket van de olijfolie staat. BOB betekent ook wel Beschermde Oorsprongsbenaming. BGA houdt Beschermde Geografische Aanduiding in. Je kunt deze afkorting op flessen olijfolie uit diverse gebieden vinden. Doorgaans staat het voor een productie op kleine schaal en kun je er zeker van zijn dat de olijfolie niet over de hele wereld is gegaan in containers. 

Donkere fles  = betere kwaliteit

Bekijk ook of de olijfolie in een lichte fles of in een donkere fles zit. Zit de olijfolie in een lichte fles? Koop hem dan niet. Een donkere fles biedt de olijfolie namelijk bescherming tegen oxidatie. Wanneer olijfolie gaat oxideren, is deze niet zo heel lekker meer.

Ga niet voor de goedkoopste olijfolie

Ga niet meteen voor de goedkoopste olijfolie in de supermarkt of bij de traiteur. Volgens experts moet een goede fles olijfolie minimaal 7 euro kosten. Een lager bedrag dekt volgens hen de productiekosten niet. Echter vinden sommigen 7 euro alsnog te weinig. Wanneer je nog wat meer betaalt voor olijfolie, ben je zekerder van een kwaliteitsproduct en steun je ook kleinere productiebedrijven.

Proef de olijfolie

En onze laatste tip: zorg ervoor dat je de kans krijgt de olijfolie eerst goed te proeven. Doe dit bijvoorbeeld met de olijfolie die je nu vaak gebruikt. Goede olijfolie dient te ruiken naar groente en gras en moet niet al te vettig smaken. Wanneer je olijfolie een niet over een frisse geur en smaak beschikt, is het beter om uit te kijken naar een beter merk olijfolie.

Maak gebruik van onze tips en ga op zoek naar goede en lekkere olijfolie. Hiermee zullen jouw gerechten namelijk nog beter smaken!

Recente blog Artikelen
De gezondheidsvoordelen van olijven
In dit artikel lees je een vergelijking groene en
Hoe olijven te kweken
In dit artikel lees je meer over de voedingsstoffen
Zo wordt olijfolie gemaakt
Olijfolie is de ideale smaakmaker van elk gerecht…
Welke soorten olijfolie zijn er?
en jij benieuwd welke verschillende soorten olijfolie er zoal
De verschillende soorten olijven (voor olijfolie)
Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijven er zoal
In welke landen wordt olijfolie geproduceerd?
Ben jij benieuwd in welke landen olijfolie geproduceerd wordt?