Welke soorten olijfolie zijn er?

Samenvatting Artikel

De verschillende soorten olijfolie

Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijfolie er zoal zijn? Olijfolie is de bekendste olie die er is. Olijfolie wordt zowel tijdens het bakken als in salades gebruikt. Echter kun je deze olie verdelen in vier verschillende soorten, namelijk Vierge olijfolie, Extra Vierge olijfolie, normale olijfolie en geraffineerde olijfolie. Wat zijn de verschillen tussen deze oliën? In dit artikel vertellen wij je meer over deze verschillende soorten olijfolie en kom je te weten welke soort olijfolie je het beste kunt gebruiken om mee te bakken en welke je beter over een salade kunt sprenkelen. Lees snel verder en ontdek alles over de verschillende soorten olijfolie en welke olie je waarvoor gebruikt.

Vierge olijfolie

Olijfolie mag enkel Vierge olijfolie heten als deze mechanisch geperst is. Dit is olijfolie die alleen olie bevat van olijven die niet verhit zijn of andere bijwerkingen hebben ondergaan. Vierge olijfolie staat dan ook bekend als het echte olijfsap waar je de smaak van echte olijven proeft.

Extra Vierge olijfolie

Extra Vierge olijfolie is ook wel de eerste lichting olie die van de beste olijven wordt geperst. Deze olie dient aan verschillende kwalificaties te voldoen. Extra Vierge olie is ook wel de beste olijfolie. Zo wordt bij Extra Vierge olijfolie evenals bij Vierge olijfolie de olijfolie mechanisch geperst en is deze verder niet aan bewerkingen onderhevig. Hierdoor blijft de smaak behouden. 

Normale olijfolie

Normale olijfolie is ook wel een combinatie van Vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie. Hierbij is het grootste deel geraffineerd. De olijfolie heeft hierbij vaak wat minder de smaak van olijfolie en is daardoor ook neutraler van smaak.

Geraffineerde olijfolie

Geraffineerde olijfolie is ook wel olijfolie die verkregen wordt door het raffineren van de eerste persing olijven. Bij het raffineren van de olijven worden de oneffenheden uit de olijfolie verwijderd. Echter verdwijnt hierbij ook een groot deel van de smaak van de olijven. Hierdoor zal je dan ook nauwelijks iets van de olijven in de olijfolie proeven. 

Welke olijfolie gebruik ik waarvoor?

Zowel de Vierge olijfolie als de Extra Vierge olijfolie zijn de oliën die over de meeste smaak beschikken. Het is mogelijk om hiermee te bakken, maar het is niet aan te raden. Als je de olie bakt, zal door verhitting een groot deel van de smaak verdwijnen. Ook is het zo dat er schadelijke stoffen kunnen ontstaan als je de olijfolie lang en op hoog vuur verhit. Doorgaans worden Vierge olijfolie en Extra Vierge olijfolie in de keuken gebruikt als smaakmaker of toegevoegd aan de salade. Bakken in de keuken kun je het beste doen met normale olijfolie of geraffineerde olijfolie. Beiden zijn hier optimaal geschikt voor. De kwaliteit van de olie blijft behouden tijdens het bakken, maar de smaak is wel minder uitgesproken. Je kunt er ook een salade mee op smaak brengen, naar het is toch beter om hierbij te kiezen voor een Vierge olijfolie of een Extra Vierge olijfolie.

Wist jij dit allemaal al over de verschillende soorten olijfolie?

Recente blog Artikelen
De gezondheidsvoordelen van olijven
In dit artikel lees je een vergelijking groene en
Hoe olijven te kweken
In dit artikel lees je meer over de voedingsstoffen
Zo wordt olijfolie gemaakt
Olijfolie is de ideale smaakmaker van elk gerecht…
Zo herken je goede en lekkere olijfolie
Ben jij benieuwd hoe je lekkere en goede olijfolie
De verschillende soorten olijven (voor olijfolie)
Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijven er zoal
In welke landen wordt olijfolie geproduceerd?
Ben jij benieuwd in welke landen olijfolie geproduceerd wordt?