In welke landen wordt olijfolie geproduceerd?

Samenvatting Artikel

In deze landen wordt olijfolie gemaakt

Ben jij benieuwd in welke landen olijfolie geproduceerd wordt? Oorspronkelijk begon de productie van olijven in het Nabije Oosten rondom het Middellandse Zeegebied. Hier werden ze aan de Grieken en Feniciërs geïntroduceerd. Gedurende de tijd van het Romeinse rijk bereikte de productie van olijven het absolute hoogtepunt. Nadat het Romeinse Rijk viel, zorgde de bezetting van de Arabieren in Zuid-Spanje ervoor dat er weer nieuwe technieken en inzichten gebruikt werden voor het maken van olijven. Het land dat het meeste aantal olijven produceert is Spanje. Maar welke landen produceren nog meer olijven? Wij vertellen je in dit artikel welke landen het meest belangrijk zijn als het gaat om de productie van olijven. Lees snel verder en ontdek meer!

Spanje

Spanje is verantwoordelijk voor de grootste productie van olijfolie. Om precies te zijn maken ze wel 5,267,899 tonnen per jaar. De olijfolie wordt vooral in de regio van Andalusie geproduceerd. Dit betreft 75% van de totale olijfproductie in Spanje. 14% van de olijfproductie in Spanje vindt plaats in de regio Castilla-La Mancha. Bovendien zijn er nog andere regio’s die olijven produceren, waaronder Valencia, Catalonië en Extremadura. In Spanje worden olijven vooral veel gebruikt voor het bakken, braden en stomen van gerechten. De olijfmarkten van Spanje liggen vooral in het VK, Frankrijk, Italië, Portugal, de VS en Australië.

Italië

Naast Spanje worden in Italië ook veel olijven geproduceerd. Zo produceert Italië jaarlijks 3,220,674 tonnen olijven. De zuidelijke regio is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van de olijf van Italië. De belangrijkste gebieden waarin olijven worden geproduceerd zijn Puglia, Sardinië, Sicilië, Basilicata en Calabrië. Dit komt doordat deze gebieden over warme temperaturen beschikken die perfect zijn voor de productie van olijven. In Italië is men in staat om diverse extracten van verschillende soorten olijfolie tot hoogwaardige merken te mengen. Dit komt door hun speciale olijfolie molens. De olijven in Italië worden zowel in het binnenland als buitenland veel gebruikt en heeft markten in onder andere China, Oostenrijk, Brazilië, Canada en de VS.

Griekenland

Griekenland is verantwoordelijk voor de productie van ruim 2,232,412 tonnen olijfolie per jaar. In dit land wordt ruim 60% van de cultuurgrond gebruikt om olijven te produceren. 65% van de productie van olijven vindt plaats in de regio Peloponnesos. Ook Kreta en de Ionische en Egeïsche eilanden produceren olijven. Zo wordt in het Korone-gebied in Peloponnesos de zeer gewilde olijf Koroneiki geproduceerd. Deze olijf is beroemd vanwege de perfecte aromatische kwaliteit. De helft van de geproduceerde olijven in Griekenland wordt geëxporteerd. De rest gebruiken de Grieken in eigen land. Hiermee zijn ze voornamelijk in de keuken bezig. De grootste markten van Griekenland bevinden zich in de EU, VS, Australië, China, Japan en Canada.

Turkije

In Turkije worden er per jaar 1,292,072 tonnen olijven geproduceerd. Het grootste deel van de olijfproductie vindt plaats bij het kustgebied langs de Egeïsche Zee. In meer dan 500 molens over het hele land wint Turkije tafelolijven en olijfolie. In dit land wordt tevens een speciale techniek gebruikt om olijven van de hoogste kwaliteit te produceren. De markten van de olijven uit Turkije liggen onder andere in Irak, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Japan en de VS importeren Turkse olijven.

Wist jij al dat deze landen de meeste olijven produceren?

Recente blog Artikelen
De gezondheidsvoordelen van olijven
In dit artikel lees je een vergelijking groene en
Hoe olijven te kweken
In dit artikel lees je meer over de voedingsstoffen
Zo wordt olijfolie gemaakt
Olijfolie is de ideale smaakmaker van elk gerecht…
Welke soorten olijfolie zijn er?
en jij benieuwd welke verschillende soorten olijfolie er zoal
Zo herken je goede en lekkere olijfolie
Ben jij benieuwd hoe je lekkere en goede olijfolie
De verschillende soorten olijven (voor olijfolie)
Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijven er zoal