Hoe olijven te kweken

Samenvatting Artikel

Olijven zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook een prachtige toevoeging aan je tuin met hun zilverachtige bladeren en sierlijke vorm. Het kweken van je eigen olijfboom kan een lonende ervaring zijn. In dit artikel delen we enkele tips over hoe je succesvol olijven kunt kweken.

Kiezen van een variëteit

Er zijn honderden variëteiten van olijfbomen, elk met zijn eigen smaakprofiel, groeivorm en resistentie tegen ziekten. Sommige populaire soorten zijn de Manzanilla, Picholine en Kalamata. Je keuze voor een bepaalde variëteit moet worden beïnvloed door je klimaat, bodemtype en persoonlijke smaakvoorkeuren. Je lokale kwekerij of landbouwverlengingsdienst kan je helpen bij het kiezen van de juiste variëteit voor je omstandigheden.

Planten

Olijfbomen houden van zon en goed doorlatende grond. Ze kunnen overleven in arme grond, maar zullen het beste doen in grond die rijk is aan kalksteen. Plant je olijfboom in het voorjaar om hem voldoende tijd te geven om zich te vestigen voordat het winter wordt.

De boom moet op een afstand van minimaal 6 meter van andere bomen en structuren worden geplant om voldoende ruimte voor groei te bieden. Graaf een gat dat twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de boom, plaats de boom in het gat en vul het vervolgens op met aarde.

Verzorging

Olijfbomen zijn relatief onderhoudsarm, maar ze hebben wel wat zorg nodig. Ze hebben regelmatig water nodig, vooral in de eerste paar jaar na het planten. Zodra ze gevestigd zijn, zijn olijfbomen behoorlijk droogtetolerant.

Snoeien is ook belangrijk voor de gezondheid en productiviteit van een olijfboom. Snoei de boom in de vroege lente om dode of zieke takken te verwijderen en om licht en lucht naar het midden van de boom te laten circuleren.

Oogsten

Olijven worden meestal geoogst in de late herfst of vroege winter. De precieze timing hangt af van de variëteit en het gewenste rijpheid. Groene olijven worden vroeg geoogst, terwijl zwarte olijven worden geoogst als ze volledig rijp zijn. Olijven kunnen met de hand worden geplukt of je kunt een zeil onder de boom leggen en de takken zachtjes schudden om de vruchten te laten vallen.

Het kweken van je eigen olijfboom kan een beetje geduld vereisen, maar de beloningen zijn het waard. Met de juiste zorg, kun je genieten van je eigen zelfgekweekte olijven en de schoonheid van deze prachtige boom.

Recente blog Artikelen
De gezondheidsvoordelen van olijven
In dit artikel lees je een vergelijking groene en
Zo wordt olijfolie gemaakt
Olijfolie is de ideale smaakmaker van elk gerecht…
Welke soorten olijfolie zijn er?
en jij benieuwd welke verschillende soorten olijfolie er zoal
Zo herken je goede en lekkere olijfolie
Ben jij benieuwd hoe je lekkere en goede olijfolie
De verschillende soorten olijven (voor olijfolie)
Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijven er zoal
In welke landen wordt olijfolie geproduceerd?
Ben jij benieuwd in welke landen olijfolie geproduceerd wordt?