Deze olijven worden voor olijfolie gebruikt
Ben jij benieuwd welke verschillende soorten olijven er zoal gebruikt worden voor olijfolie? Er zijn ruim 1.500 olijvenrassen. Hiervan komen er 262 uit Spanje. Slechts 24 soorten olijven zijn geschikt voor het maken van olijfolie. In dit artikel hebben wij een groot aantal olijven dat gebruikt wordt voor olijfolie voor je op een rijtje gezet en gaan we hier wat dieper op in. Lees snel verder en kom meer te weten over de verschillende soorten olijven.
Manzanilla
De manzanilla is een van de bekendste olijven en komt uit Sevilla. De kwaliteit van deze olijven is uitstekend. Ze worden vooral gebruikt als tafelolie. De olie van de zwarte olijf beschikt over een gele kleur en heeft een fruitige en sterke smaak.
Picual
Picual is een zwarte olijf die verantwoordelijk is voor ruim 20% van de wereldwijde productie van olijven. Ook is dit de meest stabiele olijf. De olijf komt voornamelijk voor in de zuidelijke streek van Spanje en geeft de olijfolie een intense smaak met ietwat houtachtige en bittere noten. De olijven zijn perfect om mee te bakken, maar worden ook veel gebruikt in salades.
Arbequina
De arbequina is de kleinste olijf en vrij rond van vorm. De olijf komt uit de streek La Garriga in Catalunya en staat bekend om zijn geweldige aroma’s. De olijfolie hiervan is groenachtig tot geel en heeft een zachte en fruitige smaak.
Cornicabra
De cornicabra is een groene olijf die ietwat puntig is en een krachtige smaak heeft. De olie van deze olijf is stabiel, fruitig en zeer aromatisch. De kleur hiervan is iewat goudgeel met groen. De olijf wordt vooral gemaakt in Castilla-La Mancha en wordt gebruikt in gekookte groenten, salades en in verschillende sauzen.
Sevillenca
Sevillenca is een olijf die komt uit de streek Baix Ebre. Dit ligt in Catalunya. De olie hiervan beschikt over een lichtgele kleur en het aroma is delicaat en heeft een aangename smaak, waarin je zowel de zoetheid als de evenwichtigheid van de olijf proeft.
Argudell
De argudell is een zwarte olijf die uit het noordoosten van Spanje komt. De olijven geven olijfolie een intens aroma met zowel bittere noten als groene noten.
Farga
Farga is een van de oudste olijven en komt van de oude olijfbomen uit onder andere Tarragona en Lerida. Omdat de olijf echter niet stabiel genoeg is, is deze maar beperkt houdbaar.
Lucio
Lucio is een olijf die komt uit het droge en bergachtige gebied in Granada in het zuiden van Spanje. De olie is goudachtig tot groen van kleur en heeft een lichte, frisse en fruitige smaak.
Lechin de Sevilla
De lechin de sevilla is een zwarte olijf die olie met een evenwichtig aroma van kruiden levert. De smaak hiervan is vrij sterk en ietwat bitter. Ook zal je een lichte nasmaak van amandelen proeven.
Je weet nu welke verschillende soorten olijven er voor olijfolie worden gebruikt. Ga eens op zoek naar olijfolie waarin van deze olijven gebruik wordt gemaakt en laat je verrassen door de diverse smaken.